ВОЛОГІСТЬ НАСІННЯ. ПРИЛАДИ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ

На фото – лабораторний млин для подрібнення насіння.

Вологість  насіння – ознака, яка змінюється і нерівномірно розподіляється у шарах насіння.

У насінні з вологістю більше норми проходять активні процеси дихання та розвиток на його поверхні мікроорганізмів, знижується схожість та якість. Тому вологість насіння вимірюють та контролюють.

  1. МОБІЛЬНІ ВОЛОГОМІРИ – зручні у полі.

Бувають заглибні та засипні.

Використовують у зерносховищах, на підприємствах харчової промисловості, в пунктах приймання і переробки зерна.

Мають похибку вимірювання ±0,2-1,5 %.

Точність показань вологомірів без тензовагів регулюють у порівнянні з результатами попереднього аналізу насіння у лабораторії. Роблять це кожного сезону відносно конкретного насіння. Якщо тензоваги вбудовані – автоматичне налаштування.

 

  1. Стаціонарні вологоміри – для швидкого аналізу у лабораторії. Потребують калібрування.

Вимірюють вологість як подрібненого, так і цілого насіння.

 

  1. Сушильна шафа – найточніший метод. Зневоднення наважки насіння в сталих умовах і визначення втрати її маси. Використовується у лабораторіях. Похибка ± 0,5 %.

Для кожної культури власні  умови проведення випробування: вага проби, ціле або подрібнене насіння, кратність висушування, температура, тривалість.

 

Вимірювання будь яким пристроєм проводиться неодноразово, у повтореннях, результат розраховується як середнє.Титул 20-21

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порядок розгляду скарг Акт рекламації